Zdrowe kanapki dla małego sportowca
19-01-2016, 11:15Kanapka z żółtym serem i pomidorem? Nie mówimy nie. Jednak jest wiele opcji ciekawszych i...zdrowszych. Oto trzy przepisy na kanapki, które powinny zasmakować całej rodzinie.
Składniki:
- kromki chleba opieczone w tosterze
- kilki listków szpinaku (lub innej zieleniny)
- plasterki ugotowanego lub upieczonego buraka
- kawałki upieczonej dyni
- kiełki
- plasterki sera feta (opcja beznabiałowa: wędzone tofu)
- oliwa/olej rzepakowy/olej lniany do polania pieczywa
Przygotowanie:
Najlepiej, jeśli pozwolimy dziecku samemu przygotować kanapki. W związku z tym kroimy fetę (lub tofu) na plastry, do miseczek wkładamy liście szpinaku, kiełki, buraka, dynię oraz pieczywo skropione lekko olejem. Reszta już należy do twojego dziecka.
Kanapka ze smalcem z fasoli
Składniki na smalec:
- 100 g fasoli jaś
- 2 cebule
- 1/2 jabłka
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 kulka jałowca
- (duża) szczypta majeranku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę moczymy całą noc, następnego dnia obieramy ze skórki. Następnie należy ją ugotować, zmiksować z majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić na patelnię i smażyć do miękkości. Cebulę i jabłko (bez przypraw) dodajemy do fasoli. Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, miksujemy.
Gotowe!