Jak nabiał wpływa na organizm małego sportowca?
10-05-2016, 13:26Intensywny rozwój oraz aktywne życie dziecka skłaniają do bacznego przyglądania się jego diecie. Staramy się pilnować, aby na jego talerzu każdego dnia znalazł się nabiał w różnych postaciach. Czy słusznie? Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak mleko i sery działają na organizm małego sportowca.
Nabiał zakwasza organizm
Nabiał spożywany w nadmiarze zwiększa ilość kwasów w organizmie, czyli zakwasza organizm. Kiedy kwasu jest za dużo, organizm dąży do neutralizacji kwasów, a najlepiej radzi sobie z tym wapń. Ten z kolei pobierany jest z kości. Jeżeli taka sytuacja zdarza się notorycznie lub trwa dłuższy czas, doprowadza to do dużego ubytku wapnia z kości co w konsekwencji zwiększa ryzyko złamań. Należy podkreślić, że intensywna aktywność również powoduje zakwaszenie organizmu, więc tym bardziej należy dążyć do równowagi organizmu, poprzez spożywanie produktów alkalizujących takich jak warzywa, owoce, tłuszcze roślinne.
Nabiał jest śluzotwórczy
Nabiał nawilża nasze śluzówki, tworząc idealne środowisko do rozwoju infekcji. Nadmiar śluzu objawia się przede wszystkim częstym katarem, przeziębieniem, astmą, alergią, zapaleniem zatok itp. Jeżeli dziecko często choruje warto zastanowić się, czy aby ilość nabiału jaką spożywa, nie jest za duża.
Nabiał działa na organizm wychładzająco
Wyziębiające właściwości nabiału nabierają znaczenia przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym oraz podczas obniżonej odporności dziecka. W tym okresie należy minimalizować spożycie serów i mleka. Rozgrzewające produkty to m.in. suszone owoce oraz podane na ciepło warzywa, warzywa strączkowe, ziarna zbóż.
Nabiał może doprowadzić do dny moczanowej lub kamicy nerkowej
Nadmierne spożycie nabiału może doprowadzić do przesycenia organizmu kwasem moczowym, co osłabia pracę nerek, konsekwencją może być wystąpienie dny moczanowej lub kamicy nerkowej.
Źródło: junior.sport.pl