Jak budować odporność? - domowe sposoby lecznicze

04-11-2020, 09:53 Porady dla dziecka i rodzica

Okres jesienny to czas wzmożonych zachorowań na grypę i innych licznych przeziębień. Dodatkowo, biorąc pod uwagę sytuację epidemiologiczną na świecie, każde osłabienie organizmu może powodować obawy i dyskomfort psychiczny. Dlatego warto pamiętać, o tym by nieustannie budować swoją odporność i wspierać swój układ immunologiczny. W tym artykule przedstawimy wam sprawdzone domowe sposoby, które przyczyniają się do podniesienia odporności.

Pyłek kwiatowy

Nazywany również pyłkiem pszczelim. Choć nie jest on popularny, to zasługuje na wyróżnienie wśród wspomagaczy odporności. Przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo, wspomaga układ odpornościowy i przyczynia się do poprawy koncentracji. Pyłek kwiatowy jest źródłem białka (20 do 40%) oraz zawiera wiele witamin między innymi: z grupy B, C, B-karoten, E.  Ponadto znajduje się w nim 36 makro i mikroelementów, w tym : wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka. Jak go stosować? Łyżkę pyłku należy rozpuścić w ciepłej wodzie lub w osłodzonej miodem herbacie, nawet kawie. Warto zapoznać się z jego innymi właściwościami, ponieważ ten zasób natury niesie wiele dobroci dla naszego organizmu.

Czosnek i miód

Ulubieniec babci w walce z grypą, czyli czosnek! Każdy zdaje sobie sprawę z jego cennych wartości, między innymi: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ponadto zawiera duże ilości manganu, wapnia i fosforu, selenu, witaminy B6 i C.  Najlepiej spożywać go w postaci surowej. Jednak największym mankamentem czosnku jest jego zapach, a dla niektórych intensywny smak. Dlatego przychodzimy z poradą,  aby połączyć go z miodem! Dlaczego? Takie połączenie zabije nieprzyjemny zapach i jest lepiej tolerowany przez nasz organizm. Ponadto miód pszczeli przyczynia się do budowania odporności, ponieważ jest przeciwutleniaczem o działaniu przeciwbakteryjnym.  Miód i czosnek to siła napędowa w walce z drobnoustrojami!

Witamina C

Znana przez każdego witamina C wpływa na budowanie odporności. W jaki sposób? Przede wszystkim zwiększa aktywność białych krwinek i zmniejsza replikację wirusów. Dodatkowo skraca czas trwania infekcji i zmniejsza nasilenie przeziębienia oraz objawów. Gdzie jej szukać?  Dużo witaminy c, bo aż 426 mg w 100 g zawiera owoc surowej dzikiej róży, który można przyjmować jako ciepły napar. Ponadto papryka żółta, czarna porzeczka, natka pietruszki i brokuł są bogatym źródłem witaminy C.  Warto wspomnieć, że kwas L-askorbinowy ma wiele innych właściwości - oprócz wspierania układu odpornościowego wpływa między innymi na: pracę mitochondrium, przyczynia się do pracy mózgu, zwiększa uwalnianie oksytocyny (hormonu szczęścia), wspomaga układ krwionośny.

Imbir

To kolejna nasza rekomendacja. Zarówno w postaci świeżego kłącza, jak i suszonej przyprawy przyczynia się do budowania odporności naszego organizmu. Przede wszystkim ma właściwości odkażające, zwalcza bakterie. Działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Kawałki imbiru możemy dodawać do swojej ulubionej herbaty lub stosować jako dodatek do potraw w postaci gotowej przyprawy lub startego korzenia.

 

A na koniec Akademia poleca leczniczy ,,eliksir’’

Czego potrzebujesz? 

-Kawałek imbiru

-Dwie łyżeczki kurkumy

- Jedna cytryna

- Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy zmieszać w sokowirówce lub wyciskarce, można użyć blendera. Ważne, by otrzymać z nich sok. Otrzymany napój przelać do małego kieliszka i wypić. Smak jest wyrazisty i nie każdemu może przypaść do gustu, ale na pewno dołączenie go do codziennej diety wpłynie na zwiększenie odporności.

 

Pamiętajmy by w tym czasie dbać o siebie!

 

 

 


Inne proponowane newsy


Wróć do strony głównej

+48502741749 zapisy@akademiafalubaz.pl

Jeżeli Twoje dziecko trenuje już regularnie w naszym klubie, kliknij opcję "JESTEM ZAWODNIKIEM AKADEMII PIŁKARSKIEJ FALUBAZ". Jeżeli Twoje dziecko nie trenuje jeszcze regularnie w naszym klubie, kliknij opcję "NIE JESTEM ZAWODNIKIEM AKADEMII PIŁKARSKIEJ FALUBAZ"